Vinterdæk eller helårsdæk - Ved du hvad du skal vælge?

Det kan være svært at finde ud af, om man skal vælge at køre på helårsdæk eller vinterdæk. Her kan du finde nogle gode råd til dig, så du kan se fordele og ulemper ved de forskellige dæktyper.

Fordele ved vinterdæk

Vinterdæk har en kortere bremselængde end både helårsdæk og sommerdæk på kolde, saltede og snedækkede veje.

Vinterdæk er lavet af et blødere gummi end sommerdæk, og det er netop det, der gør at vinterdæk står bedre fast på vejen når der er lav friktion. Gummiet, som sommerdæk er lavet af, begynder nemlig at miste sine egenskaber, når det bliver koldt. Det betyder, at vejgrebet bliver mindre og du står dårligere fast på vejen.

Hvorfor er dækmønsteret vigtigt?

Men det er ikke kun vigtigt, om du kører på vinter-, sommer- eller helårsdæk. Selve dækmønsteret har også en betydning for din sikkerhed. Et nyt dæk har mellem 7 og 8 mm dækmønster. Efterhånden som dækmønsteret bliver slidt, mister dækket sin evne til at stå fast. Jo mindre dækmønster - jo mindre vejkontakt. Derfor anbefaler vi altid, at du har min. 3 mm dækmænster på dine dæk, selvom loven siger 1,6.

Du skal også være opmærksom på, at dine dæk godt kan være lovlige i Danmark, men ulovlige i andre lande. I Norge siger loven f.eks., at du skal have et dækmønster på 3 mm.

Hvad betyder symbolerne MS og Alpin?

Når et dæk er M+S mærket, så betyder det, at det er vinterdæk eller helårsdæk. Du skal dog være opmærksom på, at M+S mærkning alene ikke sikrer, at dækket er et vinterdæk. Der skal nemlig være et Alpin (snefnug på et bjerg" for at dækket er et vinterdæk. M+S mærkede dæk skal altid være monteret på alle 4 hjul, og må ikke blandes med sommerdæk.

Hvorfor vælge helårsdæk?

Nedenfor kan du se fordele og ulemper ved helårsdæk. Er du fortsat i tvivl om, hvad du skal vælge, så tag endelig fat i en af vores mekanikere.

I Danmark har vi tit en mild og våd vinter. Det er grunden til, at du godt kan bruge helårsdæk herhjemme, da vinteren som regel er hårdere nordpå og på skisportsstederne sydpå. Helårsdæk er bedre at køre med om vinteren herhjemme i Danmark i forhold til sommerdæk.

Vinterdæk har stadig bedre egenskaber på sne- og isdækkede veje end helårsdæk. Så hvis du vil være helt på den sikre side, og skal du på kør-selv-skiferie, er det fortsat en god idé at skifte til vinterdæk, selvom du kører på helårsdæk. I nogle lande er det også et lovkrav, at du kører med vinterdæk i vinterperioderne.  

Er du afhængig af, at kunne køre ude i alt slags vejr hele vinteren, så er det vinterdæk, der skal vælges. 

M+S står for Mud+Snow og et helårsdæk er M+S mærket ligesom vinterdæk. Du skal være opmærksom på, at selvom et helårsdæk er M+S mærket, så betyder det ikke, at de er lige så gode som de bedste vinterdæk. Derfor anbefaler vi fortsat, at du benytter vinterdæk, hvis du skal til udlandet på skiferie – det kan også være et lovkrav i det land, du kører til.

Find dit lokale autoværksted

Få et godt tilbud på vinter- eller helårsdæk hos en af vores værksteder.

DEL PÅ:


Teknicar sender nyhedsbreve ca. 14 gange årligt med gode råd og tilbud.

Du kan selvfølgelig altid afmelde dig igen.

Tilmeld nyhedsbrev