Hvad er en elbil, hybridbil og plugin?

Der er gang i udviklingen – også når det gælder biler. Der kommer flere og flere forskellige mærker af elbiler, hybridbiler, plugin-hybrid og mild-hybridbiler. Men hvad betyder det egentlig?

I de seneste år har salget af el- og hybridbiler været stigende, og måske går du selv med overvejelserne, hvorvidt du skal have et af de nye alternativer til diesel- og benzinbilen. En begyndelse er at sætte sig ind i, hvad de forskellige biler er for nogle størrelser.

 

Hvad er en Plugin-Hybrid?
En plugin-hybrid er en bil, der kører på både el og brændstof som benzin og diesel. Til forskel for en almindelig hybridbil, så kan du oplade en plugin-Hybrid fra en ladestation eller stikkontakt. Samtidig oplades batteriet også, når benzinmotoren startes, og når du bremser – ligesom ved en almindelig hybridbil.

En plugin-Hybrid har et større batteri end en hybridbil, og den kan køre 15-60 km. på ren el, hvis batteriet er fuldt opladet. Det betyder også, at en plugin-hybrid er god til kørsel på både motorvej, landevej og i byen.

Plugin-Hybrid forkortes oftest som PHEY af bilproducenterne. Her er VW Golf GTE, Kia Niro Plug-in og Toyota Prius Plug-In eksempler på Plugin-Hybridbiler.

 

Hvad er en hybridbil?
En hybridbil kører både på el og benzin eller diesel. Ofte kan en hybridbil ikke køre mere end få kilometer på ren el. Til gengæld skal den ikke oplades med et kabel, da den oplader løbende. En hybridbil oplader altså sig selv, når forbrændingsmotoren startes og ved friktion når du bremser.
Den korte rækkevidde for el gør, at en hybrid er bedst til bykørsel, hvor der er mange opbremsninger. Kører du meget på motorvej eller ved høj hastighed, vil en hybridbil slå over på forbrændingsmotoren.

Hybridbilen forkortes HEV af bilproducenterne. Her kan nævnes Ford Mondeo Hybrid, Volvo XC90, Kia Niro Hybrid og Toyota Yaris Hybrid.

 

Hvad er en mild-hybridbil?
En mild-hybridbil kører mest på benzin eller diesel. Her er der tilkoblet en lille elektrisk motor, der kun kører i meget kort tid. I en mild-hybrid fungerer elmotoren som en slags generator, der lader batteriet op. Batterierne er meget små og kan ikke køre alene på strøm, hvilket også gør, at den opleves som at være en almindelig benzin- eller dieselbil.

Audi A6 og Suzuki Baleno er eksempler på mild-hybrid biler.

 

Hvad er en elbil?
En elbil kører på elektricitet og er meget støjsvag. Det er den, fordi den kører på et batteri i stedet for en forbrændingsmotor. Samtidig udleder den ikke emissioner, når den kører, hvilket betyder, at den ikke udleder CO2, hvis strømmen kommer fra vind- og solenergi, udover produktionen.

Moderne elbiler har en længere rækkevidde på deres batterier, end de første elbiler havde. I dag kan nogle elbiler kører over 400 km. på én opladning, og der er ca. 9.000 elbilister på de danske veje.

Eksempel på en elbil er Renault Zoe, Nissan Leaf og Kia E-Niro

 

Hvordan er parkeringsreglerne?

I København kommune kunne elbiler og brintbiler, fra d. 1. januar 2020, parkere gratis i gadeplan på offentlige parkeringspladser. Hybrid- og Plug-inHybrid skal dog fortsat betale.

Du kan se reglerne for Københavns kommune her: https://fdel.dk/elbiler-parkerer-gratis-i-koebenhavns-kommune-fra-januar-2020/

I resten af Danmark, er offentlige parkeringspladser til el- og Plugin-Hybridbiler skiltet eller afmærket med et el-ikon. For at benytte el-parkeringspladserne, skal bilen kunne oplades.

Hvis parkeringspladsen ligger i en betalingszone, er det som udgangspunkt IKKE gratis at holde der. Der er dog forskel for reglerne i de forskellige kommuner.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er ladestanderen, der afgør, om det er en elbilplads. Det er udelukket skiltningen/opmærkningen, der bestemmer det.

Vær opmærksom på, at det på private parkeringspladser er pladsejeren, der bestemmer reglerne.

 

Hvordan får jeg opladet min elbil?
Der er opsat ladestandere forskellige steder på offentlige parkeringspladser, hvor du kan få opladet din el- eller PlugIn-Hybridbil.

De fleste biler kan oplades i en almindelig stikkontakt, men det anbefales, at du som udgangspunkt oplader din bil ved en ladeboks eller stander.
Der findes ladestandere over det meste af Danmark, og i flere af bilernes navigationsanlæg kan du se en oversigt over ladestandere.

De fleste el- og Plugin-Hybridbiler har et Type 2 stik. Det er et europæisk ladestik. Der findes også et CCS-Combo eller CHADeMO hurtigladestik, som du kan bruge, når du er på farten.

På PlugShare kan du slå op, hvor der er placeret ladestandere: https://www.plugshare.com/

 

Der er forskellige typer af ladestandere
Ladestandere opdeles i 3 typer; Lynladere, Hurtigladere og Destinationsladere.

Lynlader
Lynladere er store ladere, der står ved tankstationer og rastepladser.  Der er ofte flere ladere på stedet, og de benyttes til en hurtig opladning med en effekt på 100-350 kW. Lynladere har altid en CCS-stik eller et CHADeMO-stik.

Vær opmærksom på at Tesla Superchargers er forbeholdt Tesla.

Hurtiglader
Hurtigladere kan findes ved indkøbscentre, rastepladser og tankstationer. Her er effekten på max 50 kW.
I Danmark er der ved hurtigladere ofte monteret 3 kabler med stiktyperne: CCS, CHADeMO og Type 2.

Destinationslader
Destinationsladere er ofte mindre ladere, der står i byerne, ved arbejdspladser, hoteller og seværdigheder. De har en langsom opladning, og man skal selv medbringe kabel.

Vær opmærksom på, at nogle destinationsladere er forbeholdt Tesla.

DEL PÅ:


Teknicar sender nyhedsbreve ca. 14 gange årligt med gode råd og tilbud.

Du kan selvfølgelig altid afmelde dig igen.

Tilmeld nyhedsbrev